Djurens rätt om travsport

Många människor följer travsporten slaviskt. Här satsas det på hästar och kuskar för att förhoppningsvis dra hem storvinsten, men hur påverkar egentligen travsporten hästarna som är med och tävlar? Finns det en baksida till den annars så intressanta och nervkittlande sporten?

En krönikör från Djurens Rätt har nyligen riktad väldigt stark kritik mot hästsporten och han är inte ensam om sin åsikt. Under år 2013 dog mellan 19-21 hästar på travbanan och pressen på hästarna är enormt stor.

Djurens Rätt anser att inga djur ska behöva lida, skadas eller dö för människans intresse för sport och vinster, djur som inte har någonting att säga till om, utan rent av blir tvingade till att springa livet ur sin kropp. Många skulle nog säga att detta är en bra motion för hästarna, men metoderna som används för träning och tävling är fruktansvärda och hemska redskap används flitigt.djurens rätt

Man kan säga att alla som arbetar för och i Djuren Rätt är positivt inställda till att travsporten helt ska läggas ner. Det är dock inte enbart för att djur inte ska användas för människans nöje, utan lagar och regler behöver skärpas och ordentliga straff behöver tilldelas de som väljer att inte följa detta; utrustningen hästarna bär måste bli säkrare för att undvika så farliga situationer där hästar skadas så pass allvarligt att dom måste avlivas, får bestående problem eller dör på platsen.

Djurens Rätt i Västeråsområdet menar att den enbart handlar om pengar för dom som spelar eller tävlar på travbanan. Hästar tvingas att springa så fort dom kan, ibland genom att bil hetsade och skrämda för att kunna hamna över mållinjen snabbast möjligt. Alla anställda och alla medlemmar i Djurens Rätt är eniga om att travsporten ej längre borde finnas och att djur inte ska användas för människans underhållning.

Det är dock inte enbart travsporten som Djurens Rätt sätter sig emot, både dressyr och hästhoppning är två typer av sporter som borde varit nedlagda för länge sedan.