Här i Sverige så är det ganska stor fokus på hästens hälsa när det kommer till trav. Dels för att en häst som är skadad ofta inte kan prestera lika bra som om den var oskadd men även för att det görs gott om kontroller innan start. Eftersom en hel del lopp även sänds på TV så kan man enkelt se om en skadad häst är med och tävlar. I andra länder så kan det förekomma att man inte alls har fokus på hästens hälsa och enbart fokuserar på inkomster, det har även hänt i Sverige men det är väldigt ovanligt.

Hästens hälsa

Den självklara anledningen att fokusera på hästens hälsa är att en hälsosam häst kan prestera bättre än en ohälsosam häst. Men för att se till att folk verkligen tar hand om sina hästar när de tävlar i trav så finns det organisationer som arbetar med att utbilda folhästens hälsak så att de får kunskap om ämnet och blir mera medvetna om det. En sådan organisation är Travarhälsan som utöver att utbilda dig om hästens hälsa ger dig en checklista som du själv fyller i ungefär som att du besiktar hästen, denna kallas för egenkontroll.

Metoder att hålla din häst hälsosam

När man tänker på hästens hälsa så är det lätt att bara tänka på ytliga skador, så som sår eller benbrott, men en häst kan även ha interna problem så som hjärtproblem och andra skador som inte syns. Det finns dock sätt att spåra dessa skador med till exempel pulsmätare som utöver att se om en häst har hälsoproblem, även kan hjälpa till med hästens träning så att man bättre kan balansera uppvärmning, intervallträning och återhämtning.

Med en balanserad och välplanerad träning så kan man dock med enkelhet undvika de allra flesta skador hos hästar. Det viktigaste är att man ger hästen tillräckligt med vila mellan träningspass och att man inte tränar hästen för hårt tidigt. En stadig ökning i träningsintensitet ger de allra bästa resultaten som slutligen leder till en gladare häst och ägare.