Trav internationellt

Under 1800-talet arrangerades travlopp i bland annat USA, Tyskland, Sverige, Danmark, Frankrike och Ryssland. Vid denna tid nämns tre typer av travhästar; den ryska hästen Orlov, den franska hästen Anglo-normandiska och den amerikanska travaren. Idag är det fler länder som ser tjusningen i denna sport och den kan utövas och avnjutas på alla kontinenter.

1865 får hästsporten ett rejält uppsving då den franske ingenjören Joseph Oller uppfinner totalisatorn. En totalisator är ett system för vadhållning. Detta system var i bruk i många år innan Sverige förbjöd det år 1898. Inte förrän 1923 tilläts det igen och det räknas som den viktigaste milstolpen i svensk travsports historia.

Travlopp runt om i världen

Det finns flertalet stora travlopp i världen. I USA körs Hambletonian Stakes vilket är ett lopp för treåringar som räknas till de snabbaste i världen. Loppet har namngivits efter hingsten Hambletonian vilken räknas som alla amerikanska travhästars stamfader och som blev pappa till över 1200 föl. Det första Hambletonian Stake kördes 1926 och är idag USAs största lopp.

Prix d’Amérique i Paris är världens största långdistanslopp och körs på Vincenne travbana vilken är 2700 meter. UET Trotting Masters utgörs av ett antal storlopp i Europa och finalen körs på olika banor. De hästar som är främst placerade i serien gör upp om ca 2 miljoner kronor i förstapris.trav

I många länder, så också i Sverige, arrangerades travloppen från början på de frusna sjöarna. Sveriges första landsbana blev Jägersro som invigdes 1907 och denna bana har bland annat arrangerat det internationella storloppet European Championship for 5-year old.

Solvalla i Stockholm arrangerar sedan 1952 Elitloppet vilket räknas till ett av de internationella storloppen. Då det arrangerades första gången var det under namnet Solvallas Jubileumslopp och det såg en tysk vinnare, Permit. Solvalla invigdes 1927 och ersatte snart Brunnsviken i Haga som huvudstadens travbana.

Det finns många stora stjärnor från Sverige som också är ett föregångsland inom djurskydd och att skapa bra levnadsmiljöer för djur i allmänhet. Men de största stjärnorna kommer från Frankrike.