Sverige är ett av de få länder där trav är väldigt populärt. De flesta Svenskar har någon gång varit och sett trav eller spelat på till exempel V75 för skojs skull. En av anledningarna till att trav fortsätter att vara populärt är att det finns stort antal travbanor i vårt långa land och det körs sammanlagt cirka 850 lopp om året. Det finns nämligen hela 33 banor i Sverige från Bodentravet i norr till Jägersro i söder.

Sveriges äldsta travbanortravbanor

Den allra äldsta travbanan i Sverige är Jägersro som invigdes redan år 1907, det är även den sydligaste banan då den ligger strax utanför Malmö. Det körs ett antal stora lopp på Jägersro varje år så som finalen i Svenskt Travderby, Svensk Uppfödningslöpning och Hugo Åbergs Memorial. Jägersro är även den ända Svenska travbanan som är en kombinerad travbana och galoppbana då galoppbanan omger travbanan.

Den näst äldsta av Svenska travbanor är Solvalla som ligger i Stockholm. Den invigdes hela 20 år senare än Jägersro år 1927 och det är den allra största travbanan i Sverige och i hela Norden. Solvalla är hem till de mest prestigefyllda loppen inom Svensk trav och här körs bland annat Elitloppet och Jubileumspokalen. Vissa av Sveriges travbanor har alltså funnits i nästan hundra år vilket är en av anledningarna till att det fortfarande är en väldigt populär sport då det har sina rötter så långt tillbaka i tiden.

Sveriges minsta travbanor

Det finns fem travbanor i Sverige som endast mäter 800 meter, det är de allra minsta banorna i hela landet och vissa av de har så få som tre tävlingsdagar om året. Detta är dock inte alls en dålig sak, snarare tvärtom. Det blir allt mer spännande att se dessa lopp då det körs så få lopp varje år. De fem minsta travbanorna i Sverige är:

  • Hotingtravet
  • Ovalla
  • Arvikatravet
  • Åmålstravet
  • Karlshamnstravet

Det finns alltså gott om stora och små banor utspridda över hela landet vilket att se till att alla har möjligheten att besöka en travbana utan att behöva resa allt för långt.